Novinka: Celkové preventivní vyšetření přes počítač ( Deník )

27.12.2010 14:49

 2.12.2010 11:41 

Chcete znát svůj zdravotní stav, ale bojíte se odběrů krve nebo nemáte čas běhat po doktorech? Máme pro vás řešení! Stačí se dostavit na jediné místo, kde se během šesti minut dozvíte, zda jste fit, případně jaké neduhy vás trápí. Kompletní preventivní vyšetření zařídí unikátní přístroj, a to bez jediné kapky krve.

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: shutterstock.com

S unikátním analyzátorem AMP pracuje společnost Quantum Medical Institute vesvém prvním Centru prevence zdraví v pražském Motole. Metoda neinvazivní diagnostiky bez jediné kapky krve byla vyvinuta pro potřeby sledování zdravotního stavu kosmonautů, kteří se dlouho pohybují na oběžné dráze a není možné jim dělat odběry.

Princip je založen na metodách kvantové fyziky, respektive termodynamiky lidského těla. Činnost analyzátoru je tedy založena na vzájemném vztahu mezi prací vykonávanou krevním oběhovým systémem vnitřních orgánů a teplem, které vzniká v důsledku chemických reakcí dusíku, kyslíku, vodíku a uhlíku

Jak to funguje?

Na přístroj v podobě počítače je napojeno pět speciálních čidel, které vám asistentka připevní na biologicky aktivní body těla, tedy na pravou a levou krční tepnu, do pravého a levého podpaží a do pupku na břišní tepnu. Asistentka nejdříve zaznamená do počítače základní údaje o klientovi a pak spustí program sběru dat a výpočtů.

Analyzátor začne zpracovávat signály infračidel umístěných na bioaktivních bodech povrchu těla klienta, přemění je na digitální signály a přenese naměřené údaje do osobního počítače. Ten pak pomocí softwaru zpracuje naměřené údaje a po uplynutí nastaveného časového intervalu vyšetření se výsledky zobrazí na obrazovce.

Pacient relaxuje

A co mezitím dělá pacient? Pouze relaxuje. Délka měření trvá maximálně šest minut a během této doby musí klient zůstat v absolutním klidu, nesmí se hýbat, mluvit ani smát. Po uplynutí této doby má asistentka k dispozici 117 ukazatelů analýzy krve a pochodů v těle klienta. Vždy jsou uvedeny normální hodnoty, tedy takové, které by vyšetřovaný měl mít, je-li zdráv, a vedle nich hodnoty naměřené.

Pokud je hodnota nad normálem, je vytištěna červeně, pod normálem modře. Obojí, tedy červená i modrá barva, signalizuje, že v daném parametru nemá klient normální hodnoty. Je to tedy jakési varování, že tady se něco děje a že je třeba tomu věnovat zvýšenou pozornost.

Údaje vyhodnotí lékař

Výsledky vyšetření jsou ihned konzultovány s lékařem, bez kterého se správné vyhodnocení neobejde. Po konzultaci odchází klient s doporučením, co by měl dál udělat pro svůj zdravotní stav, např. jestli navštívit specializované pracoviště kardiologa, gastroenterologii nebo plicního lékaře, případně dostane doporučení, jak by měl změnit svůj životní styl.

Přístroj umí dokonce upozornit na hrozbu rakoviny prsu, tlustého střeva, prostaty, nádoru v hlavě a jiných závažných onemocnění. Klient se pak může svobodně rozhodnout, jak se svým zdravím naloží – zda bude své tělo dál „huntovat“, nebo se bude šetřit, aby se dožil vysokého věku.

Vše je bezbolestné

Tento druh vyšetření nahrazuje klasické laboratorní krevní testy, ale klient se navíc dozvídá i spoustu dalších ukazatelů o svém zdravotního stavu. Měření je absolutně bezbolestné. Prozatím si ho hradí pacient sám, stojí 3000 korun. Jitka Janoušková

Tohle přístroj změří

Krevní obraz
Hladinu cholesterolu
Stav jater
Činnost plic a srdce 
Fungování střev
Mozkové příhody
Infarkt
Cukrovku
Stav tekutin
Kardiologické poruchy
Stav žil
Stav centrálního nervového systému
Diagnostiku a funkčnost ledvin
Stav imunitního systému
Prvopočátky rakovinného bujení

 

Zpět